Snublesteiner

Snublesteiner

7. juni ble det lagt ned snublesteiner i Skånevik i Etne kommune for Edith Reichwald, Hans Reichwald og Harry Reichwald. Den lille familien med jødisk bakgrunn bodde i Kristiansand fra 1939 til 1940. Etter dette dro de til Skånevik, hvor de ble arrestert høsten 1942. De ble deportert til Auschwitz hvor de ble drept.

Foto: snublestein.no

Snublesteinene er minnesmerker som støpes ned i fortauet på steder der jøder og andre ofre nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept. Mange har ønsket å legge ned snublesteiner i Kristiansand for å minnes familien Reichwald eller andre personer med jødisk opphav som hadde oppholdt seg i Kristiansand under krigen. Men ingen av disse hadde adresser i Kristiansand som siste bosted eller arbeidssted før de ble arrestert.

ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter minnes personene med jødisk bakgrunn som hadde tilknytning til regionen og ble drept under holocaust på forskjellige måter. Dette skjer ikke minst gjennom den årlige markeringen av Den internasjonale holocaustdagen 27. januar. I samarbeid med blant annet Kristiansand kommune arrangerer ARKIVET Norges største markering med over 1000 skoleelever fordelt over to dager.

Les om Edith, Hans og Harry Reichwald og andre personer med jødisk bakgrunn med tilknytning til Sørlandet i boken "Jakten etter jødene på Agder": her