«Rabinowitz i Kristiansand»

«Rabinowitz i Kristiansand»

«Rabinowitz i Kristiansand» ble framført for første gang under Holocaustmarkeringen på ARKIVET 27. januar 2019. Etter dette 18 ganger for skoleelever i Kristiansand og Arendal. I Kristiansand ble stykket framført foran Rådhusgata 6, hvor Moritz Rabinowitz var innehaver av forretningen City Dressmagasin fra 1935-1940.

Teksten som ligger til grunn for monologen er basert på artikler, brev og avisinnlegg Moritz Rabinowitz selv skrev og publiserte på 1930 tallet. 

Moritz Rabinowitz, var en ivrig samfunnsdebattant og skrev utallige artikler hvor han manet det norske folk til å innse den trusselen som nazi-Tyskland representerte. Rabinowitz besøkte ofte forretningen i Bryggebakken i Kristiansand. Men da de de tyske soldatene marsjerte forbi butikken 9. april 1940 hadde Rabinowitz en god tid i forveien flyttet og holdt seg i skjul på gårder i Sunnhordaland. 

Allerede 10. april 1940 ble Rabinowitz etterlyst. Han ble arrestert 4. desember samme år ogdeportert til Sachsenhausen hvor han ble registrert død 27. februar 1942.

Det er Kai Erland som har satt sammen teksten og dramatisert monologen. Stykket blir framført av skuespiller Jan Fjeldal. ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter har regi.