Luke 4. Snorre Sel

Luke 4. Snorre Sel

Bak lukene i Stiftelsen Arkivets Julekalender presenteres en gjenstand, foto, eller dokument fra vårt arkiv. Hver bilde forteller en historie. Hva var det med denne selen som gjorde at den ble forbudt av nazistene under andre verdenskrig?

I november 1941 utgir Frithjof Sælen (1917-2004) boka Snorre Sel  og den blir en stor suksess og får til og med god mottagelse i Deutsche Zeitung in Norwegen. Boka om den lille selungens kamp for tilværelsen i det farlige Ishavet der isbjørnen Brummelabb og spekkhoggeren Glefs truer, selger nesten hele opplaget på 12.500 bøker i løpet av kort tid. Bare en måned senere blir imidlertid boka forbudt etter at norske NS-myndigheter mottar klager på bokas politiske budskap. Boka er i følge undertittelen ”En fabel i farger for voksne og barn”. Tegningen av Snorre sels isflak minner konturene av Norge. Eventyret om den lille selungens kamp kan leses som en satirisk fortelling om Norges kamp mot Sovjetunionen (Brummelabb) og Nazi-Tyskland (Glefs), der Snorre sel seirer til slutt. Som spesielt latterlige fremstår de to ismåkene med gule glimt i øynene og røde merker som alltid roper ”Skui, skui”, en dårlig skjult analogi til de norske nazistene og deres soltegn og hilsen ”Heil og sæl”.

Teksten over er hentet fra den virtuelle utstillingen "Books discovered once again". Besøk utstillingen her http://nkp-vm.github.io/#/overview/no

Les mer om Frithjof Sælen og Snorre Sel i Annette Storeides artikkel, "Han skulle være så våken, så våken – Frithjof Sælens litterære motstandskamp mot nazismen", i Nytt Blikk 2016.