Fra lenker

Fra lenker

6. mars framføres bestillingsverket "Fra lenker" for første gang for et åpent publikum. Verket som er komponert av Alf Willy Vestergren er skrevet til åpningen av ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og tar for seg Arkivets historie fra gestapohovedkvarter til fredssenter. Forestillingen er et samarbeid mellom ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter og Buen kulturhus i Mandal.

ARKIVET har gitt Alf Willy Vestergren fra Mandal i oppgave å komponere et musikkverk som viser Arkivets historie i fortid og fremtid. Resultatet er blitt komposisjonen Fra lenker som denne kvelden fremføres i en åpen forestilling for aller første gang av Mandal Byorkester med solister. Verket fikk sin urfremføring i Arkivets nybygg 1.februar. Her høstet komponist og musikere stormende applaus, og verket utløste meget sterke superlativer. 
Både foredraget og Byorkesterets fremføring av Fra lenker er en sterk og minneverdig opplevelse. Samtidig vektlegges også håp og tro på en fremtid der en har lært av sin historie.

ARKIVET freds- og menneskerettighets-senter holder til i det tidligere Statsarkivet i Kristiansand som under andre verdenskrig var hovedkvarter for Gestapo på Sørlandet. I nazistenes tjeneste ble bygningen brukt til umenneskelige forhør av  fanger. Kjelleren i Arkivet var et rent torturkammer av ufattelig karakter, og svært mange sørlendinger har hatt slektninger eller bekjente som fikk kjenne nazistenes brutalitet på kropp og sinn.
Krigsseilernes historie blir også viet oppmerksomhet. I tillegg settes senterets arbeid med forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme inn i en høyst aktuell ramme. 
Etter pausen kan vi i tillegg love deg en stor musikalsk opplevelse!
 
Billetter er lagt ut for salg, og vi ser frem til å møtes i Buen 6.mars!