Filmvising av «Kampen om tungtvannet» og samtale med ICAN

Filmvising av «Kampen om tungtvannet» og samtale med ICAN

23. oktober kl. 19:00 viser Arkivet filmen «Kampen om tungtvannet» fra 1948, introdusert av historiker Thomas V.H. Hagen. En av de mest berømte sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig er blitt filmatisert flere ganger, men denne versjonen var den første – og flere av sabotørene spiller seg selv i filmen. Lederen for gruppen som sprengte tungtvannsanlegget på Vemork var Joachim Rønneberg. Han døde 99 år gammel den 21. oktober i år.

Før filmen vil den nye utstillingen TUNGTVANN OG VÅR FRYKT FOR ATOMKRIG bli presentert. Mini-utstillingen tar utgangspunkt i 1 liter originalt tungtvann som de allierte fryktet at Nazi-Tyskland skulle bruke til å utvikle atomvåpen under 2. verdenskrig. Utstillingen viser hvordan faren for atomkrig har utviklet seg gjennom den kalde krigen og fram til i dag.

Presentasjonen av utstillingen etterfølges av en samtale om kampen om tungtvann i dag, mellom historiker Bjørn Tore Rosendahl fra Arkivet og sørlendingen Mari Seilskjær, som er koordinator for ICAN Norge og daglig leder for Norske leger mot atomvåpen (NLA). Nobels fredspris ble i 2017 tildelt Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), og Seilskjær vil fortelle om situasjonen i verden i dag og muligheten for en atomvåpenfri verden.

Inngang kr. 100,-