Enigma Sessions

Enigma Sessions

Utstillingen er inspirert av matematikeren Alan Turing og hans arbeid under andre verdenskrig. Utstillingen er åpen for publikum ut juni 2012.

 Stein Roger Sordal (1975) Musiker og kunstner. Bildene er print,olje og akryll på lerret.

Alan Turing

Stein Roger Sordal (1975) Musiker og kunstner. Bildene er print, olje og akryl på lerret.

Alan Turing

Alan Turing jobbet i Bletchley park med å dekryptere tyske "enigma - koder" som ble brukt blant annet av tyske ubåter til å senke de alliertes fartøy i Atlanterhavet. Disse fartøyene var losset med ammunisjon, mat, drivtoff og var avgjørende for at britene skulle kunne ta opp kampen mot Nazi-tyskland.

På et tidspunkt så det svært mørkt ut og informasjon om fiendens planer og oppholdssted ble derfor avgjørende for krigen videre.

Turing og hans gjeng jobbet dag og natt for å dekryptere koder og Turing produserte en liten datamaskin som ble kalt "Bombe". Denne ble brukt og oppgradert under hele andre verdenskrig og over to hundre maskiner var i bruk på det meste. Maskinens oppgave var å " tyde" enigma -koder.

Historikere over hele verden er enige om at Turings arbeide var med på å forkorte krigen og dermed spare hundretusener, om ikke mer, av liv.

Alan Turing stod frem som homofil i 1952 og ble straks fratatt sikkerhetsklareringen i sitt arbeide og han ble satt på en "kur" som innebar tvungne østrogen-injeksjoner.

Alan Turing tok sitt liv i en alder av 41 år i 1954.